Hagens alle planter

Klikk på bildene for å se de i større og bedre kvalitet.A

Agnbøk

Agnbøk kan bli flere ti talls meter høy, og blir tett, med grønne blader fra midt på sommeren og brune på vinteren. Agnbøk beholder bladene hele året, og er derfor veldig godt egnet til hekk.


Agnbøk plantet våren 2014

Avokado

Avokado er et frukt-tre som er vanlig på sydlige breddegrader


Liten stilk fra et avokado frø

B

Blomkarse

Blomkarse er en fargerik og vakker blomst som kan brukes både til å freshe opp hagen, og som tilbehør til maten. Blomkarsen er ypperlig som klatreplante, dekning av en vegg f.eks. Frøene kan plukkes sent på høsten og lagres, for deretter å sås i jord på våren.


Del av blomkarse til høgre i bildet

Bringebær

Alle vet hvor deilig det er med modne bringebær. Bringebær vokser nesten overalt og får nye skudd hvert år, som gir bær det kommende året. Grener som har gitt bær kan kuttes helt ned.


Bringebær plantet sommeren 2015 og som ga 15-20 bær i løpet av sommeren(2015). De grenene som bar bær ble kuttet helt ned på høsten og 1 nytt skudd pr bringebærbuske har vokst frem.

Bjørnebær

Bjørnebær sies å være vanskelig å få frem, og undertegnede har ikke rare erfaringen med disse. De smaker kjempegodt og er ganske rett frem å plante. Jeg har plantet 3 baby bjørnebærbusker i sommer 2015), så det gjenstår bare å se hvordan de utvikler seg.


Nyplantet bjørnebærplante nummer 2 fra venstre

F

Fløjlsblomst

Fløjlsblomst var et vakkert innslag i hagen min i sommer. Den tok mange måneder å dyrke frem. Kultivering begynte allerede i begynnelsen av april, og det ble ikke full blomst før i august. Den har en sterk oransje farge, og sies å holde skadedyr unna, så den kan plantes nær f.eks bringebær e.l.


Vakre fløjlsblomster på verandaen

Fagerbusk(Kolkwizia Amabilis)

Vakker og dekorativ buske med rosa klokkelignende blomster

Mangler bilde
Nydelig supplement til enhver hage. Vakre rosa klokkelignende blomster.

Til toppen


G

Gulrot(vinter)

Gulrotplanter som tåler å overvintre. Gulrøttene blir tykke og koniske, ca 20 cm lange og har en middels søt smak

Mangler bilde
Gulrotfrø plantet i slutten av oktober 2015. Blir spennende å se hvis de kommer frem tidlig neste vår

Gressløk

Velsmakende fersk gressløk rett fra hagen


Gressløk klar til å spises

H

Hortensia

Hortensia er en vakker blomst til dekorasjon. Vi hadde den blomstrende i 2014, men i år(2015), etter oppbevaring i bod vinterstid, hadde den problemer med å blomstre. Det eneste som vokste i løpet av sommer og høst var noen grønne blader.

Etter å ha fått et lite tips, har vi nå blandet en del kaffegrut nede i jorda rundt planten. Vi får se til neste vår om blomstene titter frem da.


Hortensia uten blomstene, ute en desember dag 2015.

Helena Red Shades(Helenium Autumnale)

Høytvoksende staude som gjør susen i ethvert blomsterbed

Mangler bilde
Helena Red Shades(mangler bilde)

Til toppen


J

Jordbærplante(Corona)

Jeg har plantet nesten 90 stiklinger fra jordbærplanten Corona i løpet av sommeren. De fleste bladene har i løpet av høsten blitt røde. Det blir spennende å se hva som skjer videre med de neste år.


Jordbærplanter i bed

Junisøtmispel

Junisøtmispel er en busk som passer ypperlig til hekk. Den får hvite blomster på våren og røde bær etterpå


Junisøtmispel, buske nummer to og tre telt nedenfra og opp. Disse ble plantet våren 2014.

K

Kirsebærtre

Et lite kirsebærtre plantet på et solrikt hjørne av tomta i juni 2015


Nyplantet kirsebærtre øverst til venstre i bildet

Klematis (klatreplante)

Kjøpte denne klatreplanten på salg sommeren 2015, og den fikk bare en lilla blomst. Det er bare å håpe på at den biter bedre fra seg neste sesong. Det skal sies at den hadde sterk konkuranse av et virvar av blomkarseplanter.


Klematis klatreplante helt nedklippet i desember 2015.

L

Lavendel

Seks små lavendelplanter ble gravd ned i bakken rundt fugleburet sent i august 2015. De luktet fantastisk da jeg fikk dem, og jeg er veldig spent på hvordan de greier seg neste sesong.


Nyplantede små lavendelplanter i et bed under fugleburet.

Påskelilje

Påskelilje (Narcissus pseudonarcissus), som pryder stua en sen dag i februar.

Les mer om påskelilje og andre husplanter på www.ourhouseplants.org En meget informativ side om mange kjære husplanter vi har


Påskeliljer med sine gule vakre blomster

Fredslilje

Fredslilje (Spathiphyllum) brer sine grønne blader og hvite blomster


Fredsliljen er et kjærkomment supplement på vinterstid i stua

Til toppen


M

Middagsblomst stor (Dorotheanthus)

Vakre små blomster som ble kultivert fra slutten av mars 2015. Det tok noen måneder før de slo ut i full blomst, men de var verdt å vente på.


Middagsblomster i full prakt. De kan være litt vanskelig å se, men du ser de mellom de oransje fløjlsblomstene, under solsikken til høgre i bildet.

R

Rips

Rips er en syrlig men velsmakende bær, som kan brukes til syltetøy eller saft. Den er populær blant visse fugler også. Hagen har totalt 3 ripsbusker, hvorav 2 er plantet sommeren 2014 og en i år(2015).


Ripsbusker som ga et titalls bær i år. Du ser dem etter fugleburet og den lille solbærbuska

Rose Kanadisk (Adelaide Hoodless)

Denne rosen kjøpte vi i sommer(2015), og den har vokst voldsomt med mange flotte rosetopper


Blomsterkasse med kanadisk rose som stortrives. Bildet er tatt i desember og trivselen har avtatt noe.

Hurdalsrose

Liten rosebuske i stor blomsterpotte. Den har gitt mange flotte rosa roser i sommer


Liten rosebusk med rosa roser.

Til toppen


S

Solbær

Jeg lagde min første solbærsaft i høst, og den var fantastisk god. Selv om jeg har to små solbærbusker, og to avleggere som er plantet, måtte jeg plukke alle bærene fra min mor og far sin hage. Det blir tredje sesongen for to av solbærbuskene neste år, og det blir spennende å se hvor mye bær de gir.


Liten solbærbuske som med tiden forhåpentligvis vil gi masse bær.

Syrin Vulgaris

Små syrin planter på 30 cm ble kjøpt inn våren 2014, og de har vosket til 50-60 cm pr november 2015. De kommer seg opp sakte med sikkert. Plantehullene har blitt forbedret og gravd dypere og bredere i sommer(2015).

En stor utfordring ligger i å lage gode vekstforhold for rotsystemet. Skråningen buskene står på er stort sett av små til større stein. Dette gjelder for såvidt det meste av hagen.


Hekk med Syrin planter

Solsikke(stor)

Begynte med å kultivere solsikkefrø innendørs i april, og i løpet av august var de over to meter høye og med nydelige store blomster. Jeg hadde kanskje 10-15 solsikker på vei opp, men bare 4 eller 5 rakk å slå ut i full blomst før høsten og kulden drepte dem.


Nydelige solsikker i september

Stemorsblomster

Rimelige stemorsblomster er enkle å få kjøpt rimelig på vårparten. De er flotte å ha i blomsterkasser og tåler også en del frostnetter. De vokser jevnt og trutt gjennom hele sesongen bare de får litt vann og sol regelmessig(noe som jo gjelder de fleste plantene)


Stemorsblomster som pynter opp verandaen en tidlig vårdag

Skjærsmin (Duftskjærsmin)

Duftskjærsmin er en godt luktende blomst med hvite blomster. De kan bli 1 til 6 meter høye og finnes i en del varianter. Jeg har to stykk duftskjærsmin, plantet våren 2014. De har vokst veldig bra, men den ene ble dessverre skadet av snøras fra taket i foregående vinter.


Bilde av duftskjærsmin bakerst til venstre i bildet.

Skjærsmin (Philadephus Coronarius 'SnowFlake')

Nydelige hvite litt tunge velduftende blomster som er blitt min favoritt i hagen. Busken er ikke høy men den fikk dusinvis av herlige blomster på grenene. De ble så tunge at det måtte bindes opp en del. Busken ble plantet tidlig i vår(2015)


I venstre hjørnet av bildet, kan du se noen av de vakre hvite blomstene på duftskjærsminen 'SnowFlake'.

Småbladlind

Plantet våren 2014, som supplement til Syrin hekk. Den har fått masse store flotte blader, selv om busken er veldig spinkel og kortvokst ennå. Jeg måtte binde den godt opp da bladene bare falt ned mot bakken.


Småbladlind, lengst til høyre i bildet.

Skogbøk (Fargus)

Skogbøk plantet i hjørnet av en syrin hekk, våren 2014. Den har vokset litt siden våren 2014 da den ble plantet, men det er mest i bredden. Jeg har nå bundet den opp litt bedre i håp at den skal vokse bra i høyden også.


Hvis du ser riktig godt etter kan du se en liten skogbøk, helt bortest til venstre i bildet, bak alle syrinene.

Til toppen


T

Thuja Brabant

Den billigste og potensielt den styggeste av Thujaene. Jeg plantet 9 eller 10 av disse langs en åpen grense mot naboen, våren 2014. De har siden da vokset ca 30-40 cm, pr november 2015.


Små Thuja Brabant som venter på å skyte fart.

Thuja Smaragd

Rolls Roycen av Thujaene. Dyr men prektig og majestetisk. Det eneste negative en kan si er at en katt i nabolaget har lagt sin elsk på busken, og tisset på den. Dette har ført til svarte flekker på baret. Jeg har også sett mange oransje blader/barer på busken. Jeg klippet vekk ganske mye av det og busken er nå litt mager, men fortsatt i live.

Busken ble plantet tidlig på våren 2015


Enslig Thuja Smaragd