Se også Gjødsling


Stell og vedlikehold - Beskjæring

Beskjæring er noe som bør gjøres for alle busker og tre av en viss størrelse, for å fornye og stimulere til vekst.

Bringebær og bjørnebær

Bringebær får bær på nye skudd etter to år. Når skuddene har fått bær og du har høstet inn disse, kutter du denne grenen helt nede ved bakken. Den har gjort sitt og vil ikke gi mer bær. Et annet tips rundt bringebær, hvis du ikke ønsker masse rotskudd rundt omkring i hagen din, lønner det seg å bruke en spiss spade som du stikker ned i jorda, rundt grensen på området du vil at bringebæren din skal holde seg. På denne måten kuttes rotskudd av, som vokser under jorda og langt ut fra moderplanten.

Frukttre

Frukttre beskjæres ved at du tynner ut og fjerner gamle og syke grener. Poenget er å få en luftig buske der sollyset lett kommer til. Ved å beskjære stimulerer du treet til å sette nye skudd og fornye seg. Prøv å få grenene til å gå mer enn 40 grader ut fra hovedstammen. Heng gjern på et lodd eller noe for å tvinge dem mer vannrett ut. Prøv å forme treet etter omgivelsene og slik at det gir mest mulig frukt.

På plomme og kirsebærtre trenger man ikke bøye eller tvinge grenene ned så radikalt, da de godt kan stå litt bratt oppover fra hovedstammen.

Rips og solbær

Beskjær grenene som er 4-5 år gamle helt ned. Skjær bort skadde og gamle grener. Ta bort noen grener hvis det blir for tett, og for lite sollys når frem til alle grenene. Tips: Du kan ta en gren fra solbærbuska og plante denne i jord. Etter noen år vil denne ha fått røtter og starte sin egen karriere som solbærbuske. Dette gjelder i hovedsak på solbær, og er ikke forsøkt med rips.

Thuja

Beskjær når busken vokser over alle bredder og høyder. Beskjær og form den slik du vil ha den. Det er enkelt og rett frem med beskjæring for denne hekkebusken(Brabant). Når det gjelder den litt mer ekslusive varianten Smaragd, bør du ikke beskjære denne vertikalt før den har blitt så høy som du vil ha den.

Syrin

Syrin trives best uten noen form for beskjæring. Det eneste en må passe på er at den ikke vokser og sprer seg til irritasjon for andre.

Duftskjærsmin og andre blomstrende busker

Disse kan beskjæres og formes ca. hvert tredje år, og 1/3 av grenene kuttes da ned til 10-30 cm høyde. Dette vil føre til en gunstig foryngelsesprosess.

Tips om beskjæring av tykke grener

Må du fjerne grove grener fra f.eks. et stort tre, kan du lage et kutt halvveis inn i grenen fra undersiden. Deretter skjærer du av grenen fra oversiden. Denne måten sørger for at barken på grenen ikke vil flerre av og du vil få et mye penere snitt ved beskjæringspunktet. Snittflaten kan du bare la være i fred.

Til toppen