Dyrking - Fra frø til blomst


Tips om gjødsling og beskjæring

Gjødsling

Beskjæring


Valg av frø

Å velge hva slags frø en vil dyrke frem kan være en liten utfordring. Det finnes så mange forskjellige planter av alle slag, og de fleste er meget fristende å prøve seg på. Hvem har ikke stått foran frøpose utvalget i en plantebutikk og klødd seg på hodet.

Det kan være lurt å planlegge hvor du skal dyrke, lysforhold, jordsmonn, plass osv., før en går til store innkjøp. Husk at plantene skal vokse og tar sin plass når de blir modne. Hagesentre rundt omkring har det meste du kan tenke deg, men det går også an å bestille fra internett butikker. Tenk over om du er i riktig herdighetsone før du kjøper noe. Det pleier å stå på frøposene hva slags sone de trives best i.



Les info på frøposen

Ta deg god tid til å studere informasjonen som står på frøposene. Det pleier å stå veldig mye informasjon nettopp der. Nyttig informasjon er bl.a. hvor dypt ned i bakken frøene skal plantes, avstand mellom frøene, måned for dyrking og blomstring, sol / skygge og mer.



Velg rett sted å plante

Planlegg igjen hvor frøene dine best kan utnytte sollys/lampelys, varme, fuktighet osv. De fleste frø trenger gode forhold for å spire normalt. Temperatur på spirestedet kan være avgjørende for at det skjer noe med planten. Å ha mange potter med frø i ved et vindu kan være gunstig med tanke på sollys, men trekker det for kaldt kan spiringen ta lengre tid enn normalt.

Drivhus er veldig kjekt for den som har det, og undertegnede har hatt meget hell med å bruke det. Drivhus er dog også avhengig av god temperatur ute, så begynner du for tidlig trenger du kanskje en liten ovn for å tilføre nok varme.


Velg potter til plantingen

Jeg har selv kjøpt alt jeg trenger hos Plantasjen(Gjøvik) og Blomsterkroken (Gjøvik), men du kan jo bare klippe noen melke eller juice kartonger å bruke dem som groplass for frøene. De brettene med små hull i, laget for kultivering av småplanter er utrolig kjekke å bruke. Det kan være oversiktlig og greit, å ha et planteslag på et brett. Det lønner seg å ha to eller tre forskjellige størrelser på pottene, ettersom spirene skal vokse mye, og de trenger større plass og omsider ompotting etterhvert.


Til toppen


Velg bra jord

At det som er billig er dårlig, gjelder for det meste her i verden. God blomsterjord koster litt mer enn 10 sekker med rabattisert torv. Jeg har selv brukt mye av den billige sorten, og det har jo for det meste gått bra. Har du derimot råd så anbefaler jeg å investere i kvalitetsjord. Ulike utsalgsteder har ulike leverandører og dermed ulik jord de selger. Det kan være vanskelig å vite hva du kjøper.


Beskyttelse

Beskyttelse er vel i boks hvis man har drivhus, da dette vil stenge ute de fleste inntrengere. Kultivering av planter innendørs bør ikke by på så veldig mange utfordringer nå det kommer til angrep fra insekter, fugler og slik. Det er først hvis man skal plante frøene direkte ute på bakken at man bør være litt varsom. Det finnes fugler og insekter som elsker frø.

Jeg plantet en grønnsakshage i vår, med redikker, neper og gulrøtter, og pakket alt godt inn i en tunnel med fiberduk over. Dette fungerte veldig bra, og bladene spiret og trivdes godt. Det gjelder bare å legge litt arbeid i det så ordner det seg nok.

Jeg plantet blomkarse og sukkerter direkte i jorda tidlig i juni i år(2015), og la bare en tynn fiberduk rundt spirestedet. Jeg hadde ingen problemer med at frøene ble spist opp.



Plassere frøet i potten

Her er det vel bare å lese info bak på frøposen. Det skal nok stå hvor langt ned i jorda frøene skal plantes. Det er bare å trykke ned og dekke over med jord igjen.


Vanning

Alle frø trenger vann, god jord og lys for å vokse seg stor og sterk. Vann ofte men ikke for mye. Da jeg kultiverte planter fra tidlig april i år(2015), vannet jeg litt hver dag og det gjorde susen. Et godt råd jeg har fått er å ikke bruke kaldt vann, men la det være tilnærmet lunkent. Jeg har også hørt at en kan bruke vann fra kokt ris til å vanne med, da dette gir god næring til plantene. Det er vel greit å vanne på mårran og sent på dagen skulle en tru.


Til toppen


Gjødsel

Det trengs som regel ikke noe gjødsel når du begynner å plante frø. Hvis du bruker normal jord, så er den oftest tilsatt mineraler som plantene dine trenger for å vokse. Når plantene har vokset en del kan du forsøke å gjødsle med den typen som passer best. Du har kunstig gjødsel, blåkorn gjødsel, kukompost(kumøkk), hønsegranulat og hønsemøkk osv.

Alle planter trenger i hovedsak Nitrogen, Fosfor og Kalium. I tillegg trenger de en del andre stoffer. Grunngjødsle om våren og ettergjødsle helst før slutten av juni. Det kan være dumt å gjødsle flerårige planter mot høsten, da disse trenger litt tid for å forberede seg til vinteren.

Kunstig fullgjødsel

Noe omstridt form for gjødsel, men det fungerer helt greit. Gjødsle rundt i hagen på våren.

Blåkorn

Flytende eller i granulat kan man bruke denne gjødselen til alle planter i hagen for god utvikling. Den er klorfri, noe som kan være en fordel da ikke alle tåler klor. Bruk 2 til 10 kilo pr 100 kvm hage til grunngjødsling om våren.

Hønsegjødsel

Fin å bruke for å øke næringsgrunnlaget for bl.a. frukt og bærbusker, grønnsaker og roser. Det lukter helt herlig, men det blir en vant til. Det er vanlig å gjødsle med dette på våren.

Kugjødsel

Kugjødsel eller kukompost er fin å bruke til alle planter og blomster i hagen. Den inneholder alle næringstoffene plantene dine trenger.

Mer om gjødsling.

Til toppen


Tynning

Tynning menes at man separerer de små spirene som vokser opp fra jorda i potten. Hvis du sår en del frø tett mot hverandre, er det nødvendig å skille dem som står veldig tett, for å gi bedre næringsgrunnlag eller vekstforhold for hver enkelt spire. Luk veldig forsiktig ut de spirene som står tettest, og flytt dem til en annen plass. Pass godt på at du ikke ødelegger for mye av røttene når du tar opp spiren.


Ompotting

Ompotting er helt nødvendig når plantene dine når en viss størrelse. Avhengig av plantens potensielle størrelse, bør du skifte potte etterhvert. Det er vanskelig å gi noen fasit på akkurat når du må ompotte, men du ser det som regel når potten er underdimensjonert. Husk at store planter trenger mye næring og har dermed bra med røtter, som igjen trenger god plass til å suge opp næring. Pass på å lage hull til drenering av vann. Røttene kan råtne hvis de blir stående i vann for lenge.



Fra inne til ute

Skal du presentere dine kjærkomne selvdyrkede planter for den store verden utendørs, bør du gjøre det i etapper. Begyn med noen timer hver dag, så plantene dine ikke får et miljø-sjokk. Husk at det er stor forskjell på inne og ute, både når det gjelder temperaturer, vind, sol, fuktighet osv. Start forsiktig og øk tiden etterhvert. plantene trenger tid for å avklimatisere seg. Det beste er å bruke et drivhus hvis du har mulighet for det.

Til toppen


Planting utendørs

Mine gode råd for utendørs planting er som følger: