Se også Beskjæring


Stell og vedlikehold - Gjødsling

Våren er tid for å sørge for en best mulig start for alle plantene dine. Alt fra blomster til tre bør få en liten pangstart. Se på det som kosttilskudd for de grønne yndlingene dine. Her følger noen råd for å gjødsle riktig.

Jordbær

Jordbær bør man være varsom med å gjødsle for mye, men du kan godt spe i litt naturgjødsel mellom radene. For mye Nitrogen fra gjødsling vil gi fine blader, men mindre bær.

Bringebær

Før du planter bringebær kan du tilføre litt organisk gjødsel. Deretter er det bare å gjødsle med fullgjødsel hver vår.

Rips

Fullgjødsel og organisk gjødsel om våren sørger for at busken vokser og har det bra. Beskjæring og bra med sollys samt le for nordavinden er også lurt.

Solbær

Fullgjødsel og organisk gjødsel om våren.

Bjørnebær

Fullgjødsel og organisk om våren.

Kirsebær

Grunngjødsel / organisk gjødsel om våren. f.eks. Blåkorn eller lignende.

Til toppen

Diverse grønnsaker

Fullgjødsel kombinert med hønsemøkk / kumøkk(kompost) om våren, til de fleste kjente grønnsaker som, reddik, mainepe, gulrot, purre, kål, sukkert, artisjokk og flere.

Thuja

Fullgjødsel og eller hønsemøkk er som bensin på bålet her.

Syrin

Hønsegjødsel er det beste for denne planten. Syrin skal ha litt tilførsel av kalk gjennom sesongen, men ikke for mye.

Skogbøk og Agnbøk

Et par ganger i året med organisk eller fullgjødsel.

Duftskjærsmin

Hønsegjødsel eller fullgjødsel

Roser

Organisk gjødsel som hakkes ned i jorden rundt rosebusken, og legge litt kugjødsel rundt. Det kan være lurt å bytte ut jorda annenhvert år, på grunn av at rosene kan få 'rosetretthet' av å bruke opp igjen den samme jorden for lenge.

Småbladlind

Småbladlind er en hardfør plante og skal kun ha begrenset tilførsel av gjødsel ved etableringsfasen(første 2-3 årene).

Til toppen

Blomkarse

Hønsegjødsel og blåkorn bør sette fart på planten. Husk at for mye Nitrogen kan hemme blomstringen på bekostning av bladveksten. Dette gjelder andre typer riktblomstrende planter også.

Solsikke

Tilfør naturgjødsel gjennom sesongen, gjerne hønsemøkk eller kumøkk. Solsikken greier seg ganske bra selv om du ikke gjør så mye med den. (Når spiren har kommet litt opp ved dyrking, kan det være lurt å sette potten ut eller i et litt kjølig rom. Dette stimulerer til kraftigere stamme ved vekst, og ikke tynn og lang stilk på solsikken.