Se også Gjødsling og Beskjæring


Stell og vedlikehold i hagen på høsten


Sanke / spise bær - lage saft

På høsten begynner de fleste bærbuskene å bli modne og man kan endelig høste fra dem. Bringebær kan man høste nå, og beskjære grenene like etterpå. Ripsbusker og solbærbusker kan avmagres for bær nettopp nå, og man kan fryse ned bærene eller lage saft av dem direkte.

Lage saft

Du trenger noen kilo bær, nok sukker(noen kilo), flasker å ha saften i, en kokeplate, et filter, kjeler og en saftkoker. Saftkokeren er en stor kjele med lokk på, tut med hull i nederst, gummislange som skal sitte på tuten og ut, slangeklemme, og inni kjelen er det en rist der bærene skal ligge. Det er en fordel å bruke en liten bærbar kokeplate, som du kan bruke utendørs. Da jeg selv lagde saft, satte jeg kokeplaten oppe på et stødig bord på terrassen, en dag det var oppholdsvær. Deretter satte jeg en middels stor kjele på en stol under slangen fra saftkokeren. Jeg satte meg ned ved siden av, koste meg med kaffe og kjeks, mens jeg overvåket det hele.

Å lage saft er ikke så vanskelig. Først renser du bærene for blader og annet smuss. Deretter veier du opp et par tre kilo om du vil. Du heller noen desiliter med vann i bunnen av en saftkokerkjele. Du setter kjelen på en kokeplate, og venter til vannet begynner å koke. Så legger du i bærene, på en rist med små hull i ovenfor vannbadet. Du trenger også grytekluter eller håndkler og et filter som passer over en kjel.

Finn frem rene boller eller kjeler, som saften fra saftkokeren skal helles over i.

La innholdet i saftkokeren putre i ca en time, eller til alle bærene ser fullstendig uttørket ut, og det ikke kommer mer saft ut fra slangen i bunn av saftkokeren.

Ta kjelen med saften fra saftkokeren, sett den på innekomfyren. Finn en kjele nummer to, som er like stor som den du har saften i, og legg et filter på toppen av denne. Man bruker filteret for å ta bort siste rester fra bærene slik at saften blir så ren som mulig. Hell den varme saften, litt om gangen, over filteret og ned i den nye kjelen. Når du er ferdig med dette kan du koke opp saften. Tilsett sukker til den er søt og sterk, slik saft skal være. Det kreves mye sukker, så ikke bli forskrekket hvis du må bruke 1 kilo eller mer.

Imens du koker opp saften og gjør den søt og god, setter du varmeovnen på ca. 200 grader. Du skal sterilisere flaskene og korkene ved å ha dem i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter.

Flaskene og korkene må selvsagt ha bliitt vasket grundig, før du setter dem i ovnen. Dette er viktig for å unngå smuss og soppdannelse eller forurensning av saften ved senere lagring.

Siste steg er å finne en trakt, som du bruker for å helle saften over på de steriliserte flaskene. Vær obs på at flaskene er veldig varme.

Oppbevar flaskene på et kjølig sted. Vask saftkokeren grundig etter bruk.

Det er hele prosessen ved å lage god hjemmelaget saft.


Rake, klippe og pynte i hagen

Det er greit å drive med litt opprydding i hagen før vinteren og kulden kommer. Smårusk og rask kan samles opp, døende planter kan klippes ned og kanskje komposteres?

Høsten kan fortsatt by på gode temperaturer og litt sol. Det er greit å rake bort løv, spesielt hvis det dekker det meste av gresset ditt. Du kan godt rake løvet ned rundt stammen på buskene eller trærne dine. Dette gjør du for å beskytte og holde på fuktigheten i jorda.

Gresset trenger jevnlig å klippes ned, men ikke klipp alt for mye sent på høsten. Det er greit at gresset har en viss lengde før snøen og isen legger seg som et teppe over hagen din.

Til toppen


Plante løker

Senhøstes kan du plante nye løker som skal blomstre neste vår. Forbered en liten jordlapp eller et blomsterbed, ved å grave eller hakke et titalls centimeter ned i jorda. Plukk opp de største stenene, og bland jorda sammen med litt gjødsel. Bruk en pinne og lag hull med jevne mellomrom, like store som løken du skal plante nedi.

Grav løken ned i jorda, ca 2 ganger lengre enn løkens lengde fra hode til bunn. Plasser løken med den harde enden nederst, eller den som er rundest. Fyll på med god næringsrik jord og vent på frosten. Plant gjerne løkene ganske tett sammen, og du vil få flotte vårblomster neste vår eller sommer. Bland gjerne sammen flere ulike typer for å dekorere enda flottere i beddene.

Til toppen


Binde opp busker og tre

Ta en tur til skogen og klipp av passe store busker som står tett, og ikke utgjør noen dekorativ viktighet for den skogen måtte tilhøre. Mange steder vokser det igjen uansett, så det er vel bare greit å tynne ut litt.

Kvist småbuskene til du har en stamme igjen. Kutt stammen til omtrentlig den lengden du tror du må ha. Kanskje du trenger en 40cm av pinne ned i bakken og 1 til 2 meter over? Dette vet jo bare du. Tør du ikke å gå i skogen å hogge, kan du sikkert finne noen ganle planker du kan dele langsetter.

Stikk en pinne eller fire fem, rundt busker, trær eller annet som trenger å støttes opp. Bruk ordentlig tau som overlever vinteren. Jeg kjøper blått tau på butikken, og avfletter dette så jeg får mange tynne men sterke taustumper.

Bringebærskuddene binder du opp ved å feste dem til horisontale strekte tau fra 2 pæler på hver side av bringebærradene.

Har du fått store solbær eller ripsbusker med litt hengende grener kan du lage en ramme rundt busken og dermed forhindre at grenene faller ned på bakken og brekker eller blir ødelagt av snø.

Til toppen


Vaske og rydde

Har blomstene i blomsterkassene gjort sitt for sesongen, kan det være lurt å tømme ut jorda og vaske kassene grundig. Om dette er veldig viktig vet jeg faktisk ikke, men undertegnede har nå gjort dette da det syntes fornuftig.

Hvis du vet at du er ferdig i hagen for denne gangen bør all redskapen vaskes og settes bort, klar til når våren melder sin ankomst neste år. Drivhus, små eller store, må ryddes og vaskes. Utstyr må sikres osv.


Nyt hagen din

Selv om det er litt arbeid med å ha en flott hage gjennom sommeren og høsten må en ikke glemme å kose seg, og å nyte hagen når været tillater det. Det er moro å følge med på blomster som vokser og utvikler seg, bær som sakte dukker opp ved blomstrende bærbusker. Kanskje er du heldig og har et rikt insektliv i hagen din. Flotte sommerfugler, humler og annet som surrer rundt. Kanskje et pinnsvin, en frosk eller noe annet har funnet veien til hagen din? Er du riktig heldig har du kanskje masse fugler som synger og koser seg rundt omkring i hagen din.

Sett deg ned og slapp av en kort eller lang stund. Nyt en solskinnsdag og observer alt som foregår rundt omkring i hagen din.


Siste forberedelser før vinteren

De siste forberedelsene til vinteren går ut på å beskjære, rydde litt men ikke for mye, rydde bort hageredskap og binde opp busker og trær.

Til toppen