Se også Gjødsling og Beskjæring


Stell og vedlikehold i hagen på sommeren


Plante ut

Nå er det på høy tid å få ut spirene dine, som du kultiverte fra mars / april måned. Det burde være greit med varme i jorda nå, og frostfrie netter. Begynn med å sette dine små planter på verandaen på et lunt sted, noen timer hver dag. Etterhvert som du ser at det går greit kan du øke tiden til 4-6 timer, og til slutt kan de stå ute hele tiden. Dette er en avklimatiserings greie. De fleste plantene som har stått inne og kost seg, liker ikke å bli flyttet ut i mer barske forhold.

Solsikker kan trenge litt hjelp, i form av oppbinding eller støtte, da de kan bli ganske lange og svaie i mestelaget pga. vinden. La de ikke knekke, men støtt de opp langs veggen eller på en staur.

Tenk på sol/skygge når du setter ut småplantene dine i hagen. Noen blomster som f.eks. Blomkarse og Solsikker trenger en del sol for å vokse fort nok. Er sommeren litt sent ute, er dette spesielt viktig.


Vanning

Sommeren er her og telen er borte, men når og hvor mye skal du vanne?

De fleste planter trenger noe fuktig jord for å overleve. For det meste greier røttene fint å suge opp vann og næring fra jorda, hvis det da ikke er knusktørt og ekstremt næringsfattig jord.

Har du f.eks. plantet en ny hekk med Thuja eller Syrin, må du første sesongen vanne jevnlig og godt. Kanskje du må vanne hver dag, hvis været er varmt og nedbøren melder sitt frafall. Det kan føles som en bruker i overkant mye vann gjennom sommeren, men det er nødvendig for at plantene skal overleve og trives.

I senere sesonger har røttene forhåpentligvis fått utviklet seg bra, og de greier å få tak i vann greit på egen hånd. Du må fortsatt vanne kanskje en gang i uka, hvis det er veldig tørt og varmt.

De fleste andre planter trenger jevnlig vanning, avhengig av været ute. Det er bare å sjekke jorda rundt plantene dine, og er den tørr 2-5 cm ned, er det greit å vanne litt.

Regnvann er naturlig og antageligvis det beste for plantene dine. En god ide er å samle mest mulig regnvann i f.eks. en stor balje eller tank, og bruke dette til å vanne rundt i hagen din.

Ved en nyetablert hekk som Thuja, kan du vanne hver buske med hageslangen i ca. 30 sekunder. Thuja er veldig glad i vann og trenger mye av dette under den første etableringsfasen(rett etter planting).

Til toppen


Gress og ugress

Ta bort gress som vokser for nærme busker, blomster, planter osv. Gresset trenger også mye næring, og den tar det den kan få på bekostning av alt annet. Thuja er lite begeistret for gress, og bør ikke ha mye av dette tett rundt stammen sin.

Jordbærplanter trives best uten masse ugress rundt seg, som stjeler næring og fuktighet.

På høsten er det lurt å ta vekk høyt gress rundt verandaer og murvegger. Dette fordi mus elsker høyt gress og takker og bukker for noe den kan gjemme seg under. Det ser også penere ut når man luker vekk ugress og klipper plenen.

Å klippe plenen er jo en selvfølge etterhvert somn det vokser.

Noe ugress er slettes ikke bare ufint. Noe av det vi kaller ugress kan være greit å la være i fred. Blomster og litt naturlig 'ugress' gjør hagen din mer naturlig. Man trenger ikke klinisk utrydde absolutt alt man ikke selv har plantet.

Til toppen


Grønnsakshagen på sommeren

Det er nå, i løpet av sommermånedene at grønnsakshagen din begynner å leve. Frøene du plantet i vår er nå blitt til små eller middels planter. Det er nå du må være flink til å observere om plantene dine trives. Vokser de for tett sammen må du tynne ut og kanskje omplassere litt. Det er viktig å sjekke om de får nok fuktighet, sol og vann. Har du slik som meg, en fiberduk over, må en sjekke jevnlig at alt se ser ut som det skal. Har du plantet reddikker, er disse snart klare til å høstes å spises. Neper trenger litt lengre tid, kanskje en 2-3 måneder ettersom været har vært. Gulrøtter vokser og er ikke modne enda, men det er mye stell og vedlikehold man kan gjøre allerede nå.

Det viktigste er dog å sørge for nok vanning og bra vekstforhold for hver enkelt spire. Ikke fall i fristelsen å ha for mange grønnsaker for tett, slik at hver enkelt plante ikke får bra nok vekstforhold.

Det er viktig å sjekke for skadedyr, spesielt fluer og larver. Fiberduken må sjekkes og kanskje repareres eller ordnes. Ellers er der vel bare å glede seg over sin egen lille lokale produksjon, og småspise litt.

Til toppen


Nyplanting

Sommeren er en fin tid å fornye hagen på med alskens planter. Det er alltid morsomt å plante noe nytt og følge med på planten. Grav et hull og fyll igjen med vann, jord og gjødsel. Husk å vanne hullet/gropa godt hvis jorden der virker tørr. Det er jo så enkelt? Har du som meg bosatt deg på en fyllmasse med mellomstore halvmeter lange og ca 20 kilo tunge steiner, er det en liten utfordring å grave. Å grave et hull som er ca 1 meter i diameter og 50 cm dypt kan i verste fall bli umulig.

Med spett og slegge og spiss spade kommer du vel et stykke ned, men det blir tyngre og tyngre. Jeg må ha svettet bort 20 000 liter i løpet av denne og forrige sommer, bare ved å grave 30-40 cm dype hull for nye planter. Det som er positivt er at kroppen får trening og at du får kjempemassivt berg med steiner. Disse steinene kan brukes til blomsterbed, naturlige kreasjoner og mer. En må bare beregne at det blir veldig mye tungt arbeid.


Beskyttelse av plantene dine på sommeren

Beskytt grønnsaker og bær så slipper du å dele godsakene i hagen din med alskens kryp. Larver, maur, lus og mus, fugler, katter, snegler med mer, er alltid på jakt etter en godbit.

Jordbær kan du beskytte ved å legge plast rundt hele voksestedet. Dette beskytter bærene når de henger ned på bakken, og vil også holde en del ugress borte. Slå hjørnestaurer ned i jorda rundt jordbærbedet ditt, og snekre fast noen planker eller lignende så du får en fin ramme. Da kan du kjøpe bærnett og dra over hele greia. Enkelt som bare det og fin beskyttelse mot spesielt en morsom fyr som elsker jordbæren din, nemlig trosten.

Har du rips og solbær kan du kanskje behøve å legge et bærnett rundt buskene dine, hvis du merker at det er noen fra luften som liker dem særdeles godt.

Grønnsakshagen beskytter du på samme måte som jordbæren, men du kan bruke fiberduk istedet for bærnett.

Planter du blomkars eller sukkerter direkte ut i f.eks. begynnelsen av juni, kan det være lurt å legge over en fiberduk til frøene begynner å spire noen cm. Det finnes fugler som er glad i frø, selv om du tror du har gjemt dem under bakken.

Merker du at bladene på buskene dine ser merkelig ut eller rett og slett bare dør, kan det være lurt å rådføre seg med noen som driver planteutsalg, eller bare google det. Det er noen kjemikalier mot f.eks. bladlus o.l. du kan få kjøpt. Jeg har selv brukt et middel mot bladlus på en solsikkeplante og på et kirsebærtre.

Drenering kan være nødvendig å lage, hvis du merker at et område av hagen blir veldig fuktig og vått av f.eks. mye regn eller plutselig massiv snøsmelting.

Til toppen