Se også Gjødsling og Beskjæring


Stell og vedlikehold av hagen om våren


Forberedninger

Så har endelig temperaturen krøpet oppover litt, og vårsola begynner for alvor å gjøre seg gjeldende. Snøen er snart borte fra hagen og bare telen gjenstår. Det er en etterlengtet tid for hageelskere.

Det er nå en finner frem igjen hageredskapen og begynner å sjekke rundt omkring i hagen. Kanskje plantet du løk eller grønnsaker i høst og utålmodig venter på at det skal begynne å spire og gro.

Er plenen fri for snø og begynner å tørke opp igjen, er det bare å rake bort dill og dall fra i høst og i vinter, som ligger henslengt rundt i hagen. Ugress har kanskje ikke fått ordentlig tak enda, men det kommer nok før eller siden.

Busker og trær har sikkert noen skadde og brukne grener som bør klippes vekk, og for mange planter er våren tiden for beskjæring.

Plante eller blomsterjord må kjøpes inn, kanskje sammen med løker og frø, eller noen nye bærbusker og planter. Blomsterkasser må tas frem og ny jord med gjødsel må legges i. Potter av alle slag fylles med jord og ulike blomsterarter plantes forventningsfullt mens vårsola varmer.

Sette frø og løk

Hvis bakken er passe varm og telen er gått, er det bare å sette løker og frø. Pass på glupske fugler og at nettene ikke er for kalde når du planter ut frø. Det kan være vanskelig å vite når frostnettene er forbi, men det kan være lurt å vente litt med å så frøene ute. Sukkerter skal f.eks ha en jordtemperatur på minimum 10 grader. Det kan nemlig skje at frøene råtner / blir ødelagt hvis jorda blir både våt og kald. Blomkarse er en annen yndling som man ønsker å få sådd tidlig, men som fort kan råtne hvis sommeren lar vente på seg.

Løk kan også settes i jorda på høsten, like før telen tar grep. På våren er det bare å lage et passe stort hull og sette løken ned. Det viktigste å tenke på her er å få løken satt riktig vei. Ikke gjør samme tabben som jeg gjorde første gangen, å sette løken med røttene opp og blomsterknollen ned. Den harde sirkelformede runde enden skal selvsagt ned og den spisse delen opp. Dette kan høres ut som en selvsagthet, men på noen løker må man faktisk studere litt for å finne riktig ende. Løker trenger vann og litt gjødslet jord, så er det bare å vente i spenning til det blomstrer, sakte men sikkert. Det finnes verktøy for å plante løker, for den som ikke er så heldig å ha hender og fingre som fungerer. Jeg tror det heter løkplanter eller noe.

Hvor langt ned i jorda du bør sette løken, pleier som regel å stå på pakken/posen du kjøper. Hvis informasjonen mangler, er det er det en tommelfinger regel, at løken skal plantes 2 ganger sin egen lengde ned i jorda. Det vil si at om løken er 5 cm stor så planter du den med høyeste punkt(tuppen) ca. 10 cm ned i jorden. Dette har jeg gjort og det funker veldig bra kan du tro.

Til toppen


Grønnsakshagen

Å planlegge eller sette i gang igjen grønnsakshagen er alltid ekstra spennende. Det blir litt arbeid med skitne klær og svette, men det betyr så lite senere på sommeren da godsakene for alvor begynner å vokse.

Alt du trenger er en jordflekk, jord, en spade og noen frø. Undertegnede har plantet vintergulrøtter høsten 2015, og venter med spenning hva som skal skje med dem på våren igjen. Frøene kan være en liten utfordring å håndtere, da de er bittesmå. Hvis en bruker god tid, og er nøje med å plante f.eks. et frø pr 5 cm, blir vedlikeholdsarbeidet vesentlig enklere. Å luke ut spirer senere, som har vokst altfor tett sammen, er en god del jobb, så litt godt forberedende stykke arbeid er lurt.

Legg en fiberduk over området du plantet på, og sørg for at du sånn nogenlunde greit kan komme til og vanne jorda der etterpå. Du bør vanne jevnlig i begynnelsen etter såing, avhengig av hvor varmt og tørt det er.

Velg et sted for grønnsakshagen der de får sol mesteparten av dagen hvis dette er mulig. Du kan plante flere ulike grønnsaker i seksjoner etterhverandre. Det har jeg gjort, og det så utrolig flott og koslig ut etterhvert som det begynte å vokse.

Jeg hadde reddiker, neper og gulrøtter side om side under en selvbygd tunnel. Rammen ble laget med stammene fra et titalls myke smidige småbusker, og deretter omsvøpet med fiberduk rundt det hele. Ved siden av fiberduktunnelen, hadde jeg sukkerter med også en fiberduk over. Resultatene i fjor var veldig bra og vi gikk rundt i hagen på sensommeren og på høsten, og spiste av grønnsakene og koste oss masse.

Sørg bare for å ha brukbar drenering der du skal ha grønnsakene. Det kan fort bli for fuktig og rått, og da trives ikke spirene dine.

Til toppen


Plante noe

Ha en god spade, et spett, en trillebår, et sted å lagre overskudd av stein, gress og jord, og ha godt pågangsmot. Grav passe store og dype hull og plant det du vil. Det er kjempeenkelt bare en tar seg god tid, og ikke lar seg skremme av litt svette og små sinte fluer.

Er du heldig slik som meg, er hagen din bare en fylling med millioner tonn med stein. Grav de opp og gjenbruk de til noe annet. Lag blomsterbed av de, eller en naturtro steintrapp. Det siste gjorde jeg, og det vart slettes ikke så verst.

Metoden for å plante noe er veldig enkel: Grav et hull, vann litt i hullet(hvis tørt), legg i litt jord blandet med gjødsel, sett ned buska, treet eller planten. Fyll i jord med litt gjødsel rundt rotklumpen eller røttene, og vann igjen hvis jorda virker tørr. Ha så på resten av jorda, vann igjen og sjekk at planten din står støtt og oppreist, slik den skal.

Planter du noe som skal bli høyt kan det være lurt å sette ned en lang staur eller pinne for å støtte opp og binde det hele.