Se også Gjødsling og Beskjæring


Stell og vedlikehold i hagen om vinteren


Mye snø

Det viktigste å tenke på når vinteren har festet grepet er at plantene dine ikke blir ødelagt av store mengder snø. Snø som faller ned fra taket ditt kan volde stor skade, særlig på unge nyetablerte små busker og tre. Snøfresere og snøploger kan ødelegge f.eks. en nyplantet hekk. Det er viktig å binde opp og beskytte små hekkeplanter, spesielt hvis de er plassert mot en vei eller gangvei der det ryddes snø.

Mitt tips er å slå en planke eller staur i bakken et titalls cm fra busken. Sørg for at planken er nærmere veien enn busken. Bind så fast busken i planken. Planken skal beskytte busken mot snø og is fra f.eks. snørydding.

For å beskytte mot takras på våren eller snørydding av tak er det om å gjøre å binde fast det du kan av grener til staurer, eller planker som er godt forankret i jorda. Alt dette grunnarbeidet må skje i løpet av høsten, før telen rekker å sette seg i jorda.

Har du barn som elsker å base i snøen kan det være greit å holde dem unna de kjære nyplantede plantene dine. Finn et område i hagen der barna kan leke, gjerne ved å skuffe all snøen på en plass, bort fra sårbare små busker eller tre.

Til toppen