Bilde av natur og fisking fra sjøen i Høvåg, Lillesand til fjellet i Valdres

Nav-kart: Hjem > fisking > fiskemetoder > Ferskvannsfisking

Fisketips ved stangfiske i ferskvann etter ørret og abbor. Meitefiske og slukfiske i Valdres

Ferskvannsfisking

Oppe på fjellet eller nede i dalen, fisking i ferskvann bringer med seg fine opplevelser. Jakter du på storfisken i elva, eller sitter du stille og meiter på et fjellvann? Tursekken er pakket med fiskeutstyr samt varmt drikke og noe å spise på, la storfisken bite!

Nydelig ørret tatt på mark, på et fjellvann i Valdres


Sluker

Det finnes et enormt utvalg med sluker, spinnere og jigger på markedet i dag. Undertegnede har mest erfaring fra agnfiske på fjellet(ferskvann), men har alikevel prøvd en del forskjellige sluker og spinnere. Dette har dessverre ikke gitt de helt store resultatene, noe som sikkert kan bero på manglende trening og erfaring på området.

Sluk til bruk ved fiske etter ørret

Det jeg kan si, er at spinnere og sluker, gjerne fra 7 til 15 gram, har gitt resultat noen sjeldne ganger. Min erfaring tilsier at blank overflate med røde prikker fanger ørretens oppmerksomhet.

Det finnes wobblere som skal etterligne småfisk, og noen fiskere har stor suksess med disse. Disse er dessverre litt dyre, og kan koste noen hundrelapper, noe som ikke gjør det så veldig morro å sette seg fast i noe, for deretter miste dem.

Agn

Med agn i ferskvann menes her ørekyte og mark. Jeg har brukt mark i 30 år på fjellet, og fått omtrent all fisken min på det. Måten jeg har fisket på er ganske enkel, men har gitt fantastiske fiskeopplevelser. Det er to måter å fiske med agn på, med søkke eller med dupp.

Til Toppen

Med dupp

Som bildet viser, trenger du en dupp, en fortom og en krok. Kutt først en fortom, der lengden tilsvarer hvor dypt du vil fiske i vannet. For vann der det ikke er så veldig dypt, trenger du ikke lange fortomsbiten.Hvordan feste dupp, fortom og krok Vil du fiske litt høyere opp i vannet, justerer du bare fortommen deretter. Så fester du først duppen i enden av snøret fra stanga di, for deretter å feste fast fortommen i den tykkeste delen av duppen. Til slutt festes en krok på den andre enden av sena. Erfaring har vist at store kroker ikke nødvendigvis gir stor fisk, snarere tvert imot.
Så fester du marken eller ørekyten. Jeg har egentlig bare en måte å gjøre dette på. Marken føres inn på kroken gjennom spissen og tres på, slik at hele kroken blir dekket. La gjerne litt av marken henge løst i enden(ved krokspissen), slik at dette kan få vrang fisk til å bli oppmerksom. Det er dog mest lukt og vibrasjoner i vannet som fanger fiskens oppmerksomhet. Fisken har selvsagt øyne, og er ikke blind(hvorfor skulle den ellers ha øyne?), og derfor er det smart å dekke til en skinnende krok med hele marken.

Når du så skal kaste ut er det viktig å ikke ha vinden rett imot deg, da dette som ofte fører til at fortommen vikler seg sammen med duppen, og marerittet er over deg med en gang.
Det beste er å ha litt medvind. Sørg for at fortommen mellom dupp og krok er strukket ut før du kaster, da minsker sjansen for at du ødelegger agnet ditt.

Med ørekyte, er det sikkert mange måter den kan festes på kroken. Jeg har selv erfart at den beste måten er å tre krokspissen fra under magen, litt bak på fisken, tre den igjennom, så klemme kroken ned igjen, fra ryggen av fisken. Dette sørger for at den sitter godt fast. Dette er ivertfall viktig når du skal kaste ut.
Når fisken biter på må du gi ut en del snøre, slik at den rekker å svelge agnet. De fleste fisker er smarte, og har løya i munnen en stund før de tør å spise den. Ved bruk av mark, trenger du ikke være så nøje på det, men noen ganger kan det være lurt å la fisken ruse ut litt, før en gjør tilslaget.

Til Toppen

Med søkke

Hvis du vil prøve å fiske etter fisken på bunnen, er søkke veien å gå. Søkker kommer i forskjellige former og vekt, men det beste som jeg har erfart er runde søkker med hull i, som veier 3-10 gram. Spesielt ørreten er veldig var, og det er viktig at sena kan gli uhindret gjennom søkka.Hvordan fest søkke og krok
Tre på en eller flere søkker på sena. Lag en knute på sena di, nedenfor søkkene, ca 10-20 cm fra enden. Denne knuta skal stoppe søkka fra å gli helt ned til kroken og agnet, og ødelegge for den naturlig serveringa av agnet. Noen søkker har for store hull, slik at knuten du lager bare går rett igjennom. Da kan det være lurt å bruke noe som heter for splitthagl. Dette er søkker med en munn på, som du kan lukke med sterke fingre eller tang. Fest splitthaggelet rett ovenfor knuten du lagde, og klem den sammen. Så er det bare å feste kroken i enden av sena, å sette på en fet mark eller løje(ørekyt).

Det er spennende å følge med på både en dupp og en stang med søkke og agn. Det er lettere å sette seg fast i bunnen eller i kvist kvast når du bruker søkke, men sånn er livet.

Tidspunkt

Den beste tiden å fiske på er av erfaring tidlig på morgenen, helst fra sola står opp til 12 på formiddagen. Det er også som regel bra fiske på kvelden, gjerne fra 4-5 tiden og utover.
Noen tror at månen har stor påvirkning på fiskebettet, og bruker kalendere med månefaser, som utgagngspunkt for dager med godt fiske. Som hovedregel vil jeg dog si at fiske er best tidlig og sent på døgnet. Den store fisken holder seg ute på dypet midt på dagen.

Til Toppen

Værforhold

Været kan en ikke gjøre noe med sier de. En kan dog planlegge litt, og ikke la drittvær ødelegge hele turen.
Sol og varme er vel og bra, men det er ikke sikkert fisken biter for det. Det har heller vært min erfaring at fisken biter ekstra bra under regnvær. Spesielt hvis det har vært en lengre periode med varmt og fint vær, og det kommer regn, kan du oppleve bra bett. Vinden kommer og vinden går, men veldig mye vind og store bølger er ikke spesielt gunstig for bett. Mørke skyer på et vann, svart vann, er oppskriften på null fisk. Hardt vær på Nøsen i Valdres
Det beste været for fiske, som jeg har erfart, er lettere overskyet vær, med lett bris fra sør eller øst. Nordavind og vind fra vest har sjelden vært gunstig. Til slutt kan jeg vel si at det ikke er spesielt koselig med tordenvær, verken for fiskeren eller fisken.
Den beste temperaruren er vel over 10 grader på fjellet, forutsatt at det ikke blåser iskald nordavind fra alle kanter. Undertegnede har opplevd å fiske på fjellet i 4 plussgrader og iskald vind. Jammen begynte det ikke å snø også, i midten av juni måned.

Til Toppen

Fiskeplasser

De beste fiskeplassene forblir ofte en stor hemmelighet?
Du blir neppe briefet om hvor andre fiskere har sine favorittplasser, men en del ting kan du faktisk finne ut av selv. Ser du en odde(nes) som lager en nese av land ut i vannet, kan dette være en yndet plass for fisken å oppholde seg. Egentlig kan du bare spørre deg selv, hvor ville jeg ha vært hvis jeg var en fisk? Svaret er kanskje, der det er masse mat og beskyttelse.
Det beste er selvsagt å gjøre egne erfaringer, men se etter odder, trange sund, plasser der vinden fører med seg mye insekter og annen mat fra trær, planter busker osv. Det er sjelden at den beste fiskeplassen kan nås med 2 minutters gange fra bilen. Tråkk deg frem og utforsk!

Når det gjelder elver, er det beksyttelse og tilgang på mat, som igjen er nøkkelordene. Storfisken gjemmer seg ofte bak steiner, under dype renner langs fjellkantene på elva. Småfisken er ofte ikke så forsiktig, og er ofte å finne midt i elva. Den store lure fisken veiot å passe på og gjemme seg.
En annen viktig ting å huske på når du skal nærme deg fiskeplassen, er å unngå å bråke for mye. De fleste fiskene er veldig var for lyder og bråk, og du bør trå stille for at storfisken ikke skal rømme vekk fra deg.

Til Toppen

Fisketeknikker

Det er forklart litt lenger oppe i teksten, hvordan fiske med agn. Fisker du med spinner/sluk eller jigger finnes det en del teknikker du kan prøve for å bedre resultatet. Prøv rykkvise bevegelser, sakte innsnøring for deretter en pause, og så et rykk og så et hardt tilskalg. Du kan variere til det endeløse, og det viktigste er å prøve ut forskjellige innsveivingsteknikker. Det er også viktig å skifte sluk og fiskeplass, hvis du har stått og slengt en time, og bare fått et halvt tonn med gress.

Sløying og filetrering

Når du får en ørret under en kilo på kroken, og skal drepe den, er det greit å ta tak i hodet ved gjellene, for så å knekke nakken med en rask bevegelse. Omtrent som når du skal åpne en banan. Dette kan være litt verre med abborren, da den har lumske synåler som stikker ut fra ryggen sin. Jeg har ofte bare latt den sprelle seg litt sliten, finne en stein, slått den bevisstløs, for så å knekke nakken på den. Det er kjedelig å bli spiddet av de skarpe ryggfinnene. Det er unødvendig.
En grei metode er å slå fisken hardt i hodet.

Når du skal sløye fisken stikker du knivspissen inn i avløpsåpningen under magen bak på fisken, og sager deg frem til gjellene. Plukk så ut innmaten sammen med gjellene, da disse ikke har noen påvist gastronomisk glede. Vær nøje med å skylle og få ut alt som du ikke skal spise. Noen liker å spise hodet på fisken, andre ikke.

Oppbevar aldri fisken din i direkte sollys, men sørg for at det er så kjølig og mørkt som mulig. Fisken din råtner fortere hvis den ikke blir oppbevart bra nok. Ha med litt salt på fisketuren, og bruk dette på fisken, så holder den seg fersk lengre. Undertegnede har ofte lagt fisken i en plastpose fyllt med vann i vannkanten, hvis fisketuren bare varer 2-4 timer. En annen metode er å grave litt ned i jorda, salte fisken og legge den i en øpose eller beholder. Da kan den holde seg i fin tilstand en god stund.

Når det kommer til filetrering er ikke undertegnede noen ekspert, men sjekk ut videoer og artikler fra eksterne kilder nedenfor.

Youtube video for Filetrering av abbor

Hvordan filetrere laks og ørret(YouTube)

Til Toppen

Isfiske

Selv om sommern og høsten er over og kulda setter inn, er ikke alt håp ute for den fiskegale.
Når isen legger seg og får noen måneder til å bli tykk og fet, er det bare å finne frem pilkeutstyret igjen. Det viktigste utstyret du trenger ved isfiske eller pilking om du vil, er tykke og varme klær, fra topp til tå. Deretter er det selvsagt kjekt å ha et isborr, en pilkestang, noen maggots og en skinnende blank sluk. Det er bare å prøve seg frem, å borre hull til du enten har funnet fiskeflokken, eller er kald, stiv og sliten i kroppen. Pilking etter aure på Vasetvann i Valdres

Jeg har selv slitt meg ut etter bare tre til fire borringer. Det viste seg da at tykkelsen på isen var godt over meteren, og islaget var litt av en utfordring. Uansett er det en fin syssel å borre hull av og til, hvis en føler seg litt småfrossen

Du kan spenne på deg skia å ha tilgang til hele fiskevannet, så lenge isen er bærekraftig. Det er en rar følelse å kunne gå midt ute på et fiskevann du kanskje er godt kjendt med.
En annen praktisk vinning ved isfiske, er at du ikke trenger å bekymre deg over at fisken du fanger skal råtne i sola. Et komplett og bra utstyr for isfiske kan en få for seks til syv hundre kroner. Det er isborret som koster mest.

Til Toppen

Elvefiske

Å gå langs elva en sommerdag, med ryggsekk og fiskestang kan være et riktig så vakkert eventyr. Det gjelder bare å trå litt varsomt, både for din egen sikkerhet, men også fordi fisken er veldig var for lyder. Mang en storfisk har nok rømt av sted, fordi fiskeren har vært litt ivrig og glemt å liste seg frem.

Elvefiske, spesielt i mindre elver, kan være utrolig morsomt, men også veldig frustrerende. Man bruker ofte en enkel teleskopstang som er tre til fem meter lang. Fest en krok med mark i enden, gjerne med et lite søkke ovenfor, og prøv deg frem. Kulper og områder bak steiner i strømførende områder er ofte gode fiskeplasser. Med lang fiskestang trenger du ikke å eksponere deg så veldig mye for fisken.
Å lande fisken som biter på kan være litt vanskelig, så det gjelder å planlegge litt. Prøv å se for deg et sted på elvebredden du kan føre fisken til. Det kan være vanskelig å dra en fet fisk rett opp fra en fjellskrent, 10 meter ned til vannet. En annen smart ting er å sørge for at du ikke har sola i ryggen, slik at skyggen din kastes over elva og skremmer bort fisken. Regn også med å sette deg fast en del. Ta med godt med ekstra kroker og søkker.

Under issmeltingen i fjellet er vannstanden i elvene veldig store, og det kan være vanskelig å få noe fisk. Erfaringsmessig er den beste tiden å fiske, da elva begynner å gå ned litt i vannmasse.


Til Toppen