Bilde av natur og fisking fra sjøen i Høvåg, Lillesand til fjellet i Valdres

Nav-kart: Hjem > fisking > fiskemetoder > Kystfiske i sjøen

Fisketips ved stangfiske i sjøen etter torsk, sei, flyndre, berggylte og mer

Kystfiske fra land

Havet som slår imot klipper og svaberg med skummende hvite drønn. Måker som svever rundt deg og svanefamilien ute på tur. Kystfiske fra land byr på dette og mye mer. Livet i havet yrer av maritime skapninger, og det er slett ikke sikkert det er fisk du får på kroken hver gang.

fisking etter torsk i Kvåsefjorden, Høvåg, Lillesand, Norge

Det er utrolig spennende å fiske i sjøen, og du kan sjelden være ett hundre prosent sikker på hva du får på kroken. Å fiske med sluk, jigg, wobbler og lignende kan gi utrolig mange forskjellig typer fisk. Er du heldig kan du komme midt opp i en makrellstim, og makrellen smaker kjempegodt. Torsk finnes stort sett over hele kysten, og den er en kjempegod matfisk. Hvitting er en fisk som ligner på torsken(samme familie), og denne er ypperlig til middagen. Sjø-ørret, sei, lyr og flyndre kan du få hvis du er på rett sted til rett tid, og det finnes mange andre fiskarter du kan få på kroken.


Sluker

Blant utvalget av sluker som er bergenet på kyst eller sjøfiske, finnes billige og dyrere alternativer.

Slukhals - populær sluk for fiske etter bl.a. torsk

Som hovedregel kunne man vel si at fisken i sjøen ikke er så kresen, og at alt du kaster ut vil gi deg en eller annen fisk.
Det finnes dog noen sluker som undertegnede har hatt større suksess med enn andre.

Slukhals har jeg hatt stor suksess med. Torsken har ofte hugget til på denne. Med rykkvis pilketeknikk langs bunnen, har mang en torsk havnet i fiskesekken. Jeg har funnet slukahlsen i to størrelser, men har fått mye torsk på begge.

Sildesluk i grønn farge, 12 til 30 gram, har jeg også fått en del torsk på. Grønn sluk for torsk Sistnevnte kan man som regel kjøpe i ei pakke med mange andre sluker, på bl.a. Europris, og er ikke så veldig dyr. Formen på sildesluken er også fordelaktig, da en kan få til ganske lange kast, noe som kan være gunstig fra land.

Det finnes så mange sluker i forskjellige farger, så man må nesten bare å prøve seg frem.

Sluk i gul farge som ligner en fisk, har jeg ofte fått sei, lyr og makrell på. Makrellen har ofte bitet på sluker med litt rødt eller gult på. Sei har jeg ofte fått på litt store småfisk lignende gule sluker

.

Blå sildesluk - bra for sjøørretGul og rød sildesluker - fine for fiske etter sei og makrellGul og rød sluk - god for fiske etter sei


Agn

Det har blitt mye prøving og feiling med agnfiske i sjøen, og frustrasjonen har gjort seg gjeldende flere ganger. Jeg har til slutt funnet en teknikk som fungerer for meg, og skal dele den med dere.

Til Toppen

Agnfiske med reke

Det beste agnet jeg har funnet så langt, er reker. Enkelt og greit å få tak i, og ikke umulig å feste på kroken. Gudene vet hvor mye en har slitt med å få ulike typer agn til å sitte godt på kroken.
Du bruker søkker med hull i, og trer disse på sena di først. Jeg bruker gjerne to til tre 5-10 grams søkker, for å få nok vekt til å kaste ut hele greia. Søkke med hull i og splittsøkker Så lager du en knute ca 20-40 cm fra enden av sena. Her er det bare å prøve seg frem, da jeg tviler på at det finnes en fasit. Fest så en ikke altfor stor krok i enden. Bruk så et splitthagl(søkke med munn på), og klem den fast rett ovenfor knuten du lagde i sted. Dette forhindrer søkkene dine å gli helt ned til kroken.

Å feste reken på kroken har gjort meg forbannet mange ganger, og det hender fortsatt jeg blir ilsk da jeg ser reka lande fem meter unna kroken ved utkast. Det er ikke enkelt å få fisk på blank krok skal man vite.
Den festeteknikken som har fungert for meg er som følger. Stikk kroken igjennom nederste delen av skallet på rekas hode, dra kroken igjennom, og så ned igjen gjennom skallet. Bruk skallet til reka, slik at kroken har noe hardt og fast å forankre seg i. Det blir nesten som å feste en ørekyte/løye på kroken. Det finnes sikkert andre metoder som er minst like bra og kanskje bedre. Sjekk gjerne ut bloggen min og gi meg noen tips så blir jeg veldig glad for det.

Kast ut forsiktig slik at reka ikke forsvinner. Se for deg hva slags bunn det er der du fisker. Er det fin sand og småsteiner, har du ikke så mye å bekymre deg for. Er det derimot masse ujevnheter og ting og tang å sette seg fast i, så ikke bli fortvilet. En del av gamet er å sette seg fast og miste både søkke og krok. Verre er det nesten å få en fisk på kroken, for så å sette seg fast og miste alt. En kan vel si at det har skjedd noen ganger.
Jeg har fått flyndre, berggylte, torsk og blåstål ved å fiske med reke fra svaberg ut i sjøen. Dette er bare noe av det du kan få selvsagt. Det morsomme er at du egentlig aldri vet hva du kan få på kroken. En kompis av meg har fått hvitting på kroken, ved å fiske med reker. Hvitting, flyndre og torsk er utmerkede matfisker.

Du kan prøve å fiske med blåskjell, sildebiter, makrellbiter, brisling, blekksprut, strandsnegler og mer. Øvelse gjør til mester, og det er ihvertfall utrolig gøy, å se sena på fiskestanga plutselig stramme seg. Er det storfisken som akkurat tok agnet ditt?

Til Toppen

Tidspunkt

Ved sjøen er det noe som heter flo og fjære. Flo betyr at månens tyngdekraft drar vannet til seg, slik at dette stiger. Fjære betyr det motsatte. Ved flo er vannstanden større og ved fjære er den mindre.

Veldig enkelt kan man si at mange tror en har større sjanser for å få fisk, når vannet stiger(flo) og mindre sjanser når vannet synker(fjære). Bettet avhenger ikke bare av dette, men av en haug med andre faktorer også.

Erfaringsmessig vil jeg si at fisken biter best tidlig på morgenen eller formiddagen(frem til klokken 1200. Den biter også bedre mot kvelden, fra klokken 1600 og utover til ni-ti tiden.

Til Toppen

Værforhold

Været på kysten og ved sjøfiske er som regel preget av mye vind. Det er vanskelig å si at dette betyr noe for det generelle fisket i sjøen, men det er klart at full storm og orkan sikkert ikke er noen fordel. Jeg vil gå så langt som å si at været ikke spiller noen større rolle for fiske i sjøen. Jeg vil heller si at årstid og temperatur spiller inn. Spesielt temperaturen i vannet har nok en del å si på aktiviteten til ulike fiskeslag. Torsken er langt mer aktiv i kaldt vann, og kommer ofte innover mot grunnere vann i vintermånedene.

Til Toppen

Fiskeplasser

De beste fiskeplassene ved sjøen, er ofte de plassene du faktisk greier å komme deg frem til. Dessverre er ikke alle hytteeiere og eiere av tomter som grenser ned til sjøkanten like medgjørlige, og dette byr på en del konflikter og utfordringer. Jeg anbefaler dog å være høflig og respektere grunneierne. Man kan vel si at gode plasser å fiske på, er hvor svaberget stuper ned mot dypet, ved renner langs bunnen der grunt vann grenser mot dypt osv. Man må utforske litt for å finne frem til sine egne hemmelige gromplasser. Selv har jeg ikke funnet så mange plasser hvor kriteriene for komfort, bra med fisk, og mulighet for å være alene er til stede. Det å stå og fiske fem meter unna veien, eller ha hytte/hus eiere rundt seg er ikke mye idyll. Kunsten er å finne seg et utmerket isolert sted hvor en kan lade batteriene i ro og fred.

Til Toppen

Fisketeknikker

Ved fisking etter torsk er det vanlig å bruke pilkemetoden. Kast langt ut, la sluken synke til bunnen, sveiv slik at snøret blir stramt og rykk til. Deretter lar du sluken falle på bunnen igjen, sveiv inn litt og rykk til igjen. Denne metoden fungerer godt ved fisking etter bl.a. makrell og sei også. Da lar du sluken falle noen sekunder(ikke helt på bunnen), og bruk samme metoden. Rykking og bevegelser fanger fiskens oppmerksomhet.

Sløying og filetrering

Det er ofte ganske stor fisk en får i sjøen, sammenlignet med fiske i fjellet. Å knekke nakken på en par kilo tung torsk er ikke så enkelt. Det beste er å kakke den i hodet med noe hardt noe, for så å bløgge den. Bløgge vil si å tømme fisken for blod.

Det kan lønne seg å renske fisken der du tok han. Bare skjær med en skarp kniv fra bak under buken på fisken og fremover til gjellene. Riv ut innvoller og skyll godt.

Fisker du en stund, kan det være lurt å legge fisken litt kjølig til så den ikke rotner. En smart måte er å ha med seg en kjølebag eller noe, spesielt hvis det er varmt i lufta og sola tar bra.

Se under for gode teknikker for å filetrere bl.a. torsk, makrell, sei og flyndre.

Filetrering av torsk, sei, hyse med mer.

Filetrering av makrell

Filetrering av flyndre

Til Toppen

Isfiske

Isfiske på sjøen har jeg dessverre aldrig prøvd, men det frister absolutt.

På webstedet hooked.no har de veldig bra informasjon om isfiske. De har blant annet noe som heter isfiskeskolen, som jeg virkelig anbefaler. Her er det mange gode råd å få, både til salt og ferskvannsfiske.