Bilde av natur og fisking på fjellet i Valdres og ved sjøen i Høvåg Lillesand

Nav-kart: Hjem > fisking > fisketurer > Knarvika / Kvåsefjorden / September 2011

Fisketur til Knarvika / Høvåg

Den 25 September 2011


Etter en forholdsvis mager September måned, med få fisketurer, var det på tide å prøve lykken nede ved Kvåsefjorden igjen. Med fiskestang og en illeluktende ryggsekk bar det av sted. Etter 15 minutter var helten sågar på plass, på svaberget. Til min store negative overraskelse så jeg at noen hadde ødelagt idyllen ved å plassere ut garn, rett ut for der jeg pleier å kaste ut. Lite å gjøre med det tenkte jeg, og fant frem en rødaktig sildesluk og begynte å slenge ut. Mange kast senere var det ingen bett å fornemme. Været var bra, nesten ingen vind, mot for det som pleier å være. Oppholdsværet bidro også positivt.
To småbåter lekte seg litt lengre utpå fjorden, og noen måker og ender kunne skimtes av og til, der de dukket ned under overflaten etter føde. Sild ble også observert, lekende like utenfor en håvs rekkevidde. Alt i alt en idyllisk og flott ettermiddag ved fjorden, og eneste mangelen var å få noen hugg.

Etter å ha byttet en del sluker og innåndet litt voksen mands fjell-luft, slår det til som lyn fra klar himmel. Et hugg like ved land, og her er det krefter ute å går! Fisken ruser ut og ned og gir seg ikke med det første. En sprek fisk har utvilsomt glefset over sluken denne gangen. Bremsen på snella hviner, ettersom den stadig raser ned i dypet. Etter noen minutter kan jeg endelig skimte en kjent skikkelse der nede. En flott berggylte åpenbarer seg rett foran fiskeren, og det er en flott størrelse på den.
Litt forbauset over å ha fått en berggylte på sluk, finner jeg frem håven, og drar i land et utmerket eksemplar. Kniven i hodet, og ned i posen. Første fisk for dagen, eller på ganske lenge faktisk, har blitt fanget. Kroppen dirrer litt etter en adrenalinrik kamp, og undertegnede prisgir den blå sildesluken. Les mer om berggylte på Wikipedia Flott sei på en kilo5 minutter senere hugger det til igjen, denne gangen er det ikke samme kampen som sist, men det merkes at det er noe tungt i den andre enden av sena. En lys og blank skikkelse ses etter ca. ett minutt, og det går ikke an å ta feil. Det er en flott Sei, som etter noen utrusninger og kamp mot å bli håvmat, må gi tapt. Sluken sitter godt fast i øyet til fisken, og det ser ikke veldig behagelig ut. Fisken blir avlivet kontant, beundret noen sekunder, og ned i posen sammen med berggylten.

To sei og en berggylte tatt i Kvåsefjorden Høvåg10 mnutter senere er det igjen hugg, og denne gangen bare noen meter unna land. Kanskje ikke så stor fisk denne gangen tenker jeg, men blir alldeles forbauset og fortjamset da jeg ser en veldig flott Sei sveve opp mot overflaten. Den later til å være ganske så død, og det ser ut som en enkel oppgave å dra den opp i håven, men den gang ei. Like før håven skal på plass ruser den hurtig ut og ned i dypet. Dette skjer flere ganger, og fiskeren blir lettere svett, og nervøs for at han skal miste denne fantastisk flotte fisken.
Det viser seg dog at kroken sitter veldig godt, og en morsom kamp varer noen minutter. En flott Sei på 52 cm og 1 kilo landes, og fiskerens humørmåler går rett til topps! En meget morsom halvtime har gitt to flotte Sei og en sprek og flott berggylte.

Klokken nærmer seg nå åtte på kvelden, og det begynner å bli skumt. Etter å ha mistet en sluk for havets umenneskelig apetitt for fiskeutstyr, er det på tide å resignere og vende hjemover igjen. En fantastisk flott fisketur avsluttes, og lette steg blir tatt hjemover, gjennom mørkelagte stier og veier.

Les om Sei på Wikipedia og her SNLTilbake til fiskehistorier