Bilde av natur og fisking på fjellet i Valdres og ved sjøen i Høvåg Lillesand

Nav-kart: Hjem > fisking > fisketurer > Kvåsefjorden / Høvåg / Lillesand / Mai 2011

Det første møtet med fjesingen

Den 31 Mai 2011


Jeg hadde akkurat flyttet til Høvåg fra Etnedalen i Valdres, og dette var bare min andre fisketur til sjøen. Det blåste ganske mye, ivertfall føltes det sånn for en eks fjellgeit. Erfaring og kjennskap til sjøfiske var så å si lik null, da jeg stelte meg på ei brygge en liten gåtur fra der vi hadde fått oss en bitte liten leilighet. Vinden kom rett imot meg, og det opplevdes nesten som litt ubehagelig og skummelt for en som bare var vant til fredelige forhold i valdres. Fiske med stang fra brygge i Høvåg

Bildet illustrerer nok betraktelig roligere forhold enn det som var reelt denne dagen.

Uansett så stod jeg nå der sikkert og kastet i to timer, før jeg kjente noe som lugget. Uerfaren som jeg var var det på dette tidspunktet, var det nær sagt en umulig oppgave å gjette seg til hva det kunne være. Det var ikke spesielt tungt å dra inn, men veldig spennende og rart, da dette var første fisken som hadde bitt på i min karierre som sjøfisker.

Forbauselsen var stor da jeg landet fisken godt inne på bryggen. Jeg hadde aldri sett en sånn fisk før, og visste ikke hva det var for noe. Lang kropp og ganske fasinerende utseendemessig, men langt ifra noen torsk eller sei. Den hadde også en slags finne på toppen av hodet sitt, som var med på å gi fisken et ganske så distinkt særpreg.Fjesing tatt på sluk ved Kvåsefjorden i Høvåg

Uten tvil var det en vakker fisk. Det ble ikke mer fangst på meg denne dagen, så det var bare å komme seg hjem og inn i varmen. Senere på kvelden rensket jeg fisken, og sjekket på google hva slags fisk dette her kunne være. Jeg må si jeg ble ganske overrasket da det dukket opp informasjon om at den hadde giftpigger og at giften kunne sammenlignes med den av en hoggorms bitt. Lite visste jeg om dette da jeg hadde tatt et godt tak rundt fisken, tidligere på dagen for å knekke nakken på den. Flaks at det gikk såpass bra ja. En lærer så lenge en lever tenkte jeg. Litt skuffelse ble senere gjeldende, da jeg også leste at det ikke var trygt å spise denne type fisk pga. all giften.

Etter en del research har jeg funnet ut at denne fisken faktisk er en delikatesse noen steder i verden. Det er vel det at det ikke er noen tradisjon å ha denne fisken som matfisk herover, og p.g.a. giften så holder de fleste seg langt unna den.


Tilbake til fiskehistorier