Bilde av natur og fisking på fjellet i Valdres og ved sjøen i Høvåg Lillesand

Nav-kart: Hjem > fisking > Info om fiskevann i Vestre Slidre og Ulnes

Fiskevann i Vestre Slidre


Vasetvatnet (Vasetvannet)

Vasetvannet er det fiskevannet undertegnede har mest kjennskap til. Her har jeg vandret langsetter med fiskestanga og ryggsekken i 35 år. Etter alle disse årene har en lært seg en del om hvor de beste fiskeplassene er, beste tiden på døgnet for å få fisk, vind og vær som må til og mer. Tidlig på 80 tallet, var det et eventyr å være liten gutt som utforsket alle odder og nes. Det ble nesten alltid noen øretter som tok følge med gutten hjem til hytta igjen, og som han stolt kunne vise frem til besteforeldre, foreldre og andre.Vasetvatnet sett fra en odde langt opp på venstresiden av vannet

Helt til slutten av nittitallet var det eventyrligt, og en så alltid frem til 1. juni, da fiskingen begynte. Det var enkelt og greit, med stang, lukket snelle, snøre, dupp, fortom og krok. Jeg brukte alltid mark eller løje på kroken, og det var en sikker resept på å få flott ørret.

Det er dessverre skjedd en del triksing med vannet de siste årene. Man har satt ut en ny fiskestamme (lovlig?), og endret fiskereglene slik at det skal bli mer sport i fisket. Disse reglene er dog veldig vanskelig å tolke. Man har satt opp plakater rundt omkring på vannet, der det tydelig står at all fiske med agn er forbudt. Det vil da si at mark, løje og slik ikke er lovlig lengre. MEN....På fiskekortet man kjøper på butikken, står det at kortet gjelder for fisking med mark og flue fra vann.

Det står også tydelig at det ikke er noen restriksjoner på fiskereglene på siden til inatur. Da er det vel kanskje bare å fiske med mark og løje, så lenge man har dokumentert at det er greit.

Jeg har fisket på Vasetvannet så lenge jeg kan huske, og jeg har nesten aldrig sett noen andre fiskere der. Så det kan vel ikke være så veldig stor fare for at vi få som fisker med mark og løje utgjør noen trussel mot sportsfiskerens 2-3 kilos ørreter.

Noen fisketips

Noen hemmeligheter vil jeg gjerne holde for meg selv, men noen kan jeg gjerne dele.

Den beste tiden for å fiske er tidlig på mårran og etter klokken 5 på aftenen. Da er det større sjanse for å få mer og større fisk. Været er ofte alfa omega på Vasetvannet. Jeg får aldrig fisk hvis det er mørke skyer på himmelen, det er utrykk for tordenvær eller blåser veldig mye, da spesielt kald nordavind.

Vasetvannet er grunt mange steder, og det kan være lett å sette seg fast i bunn. Det jeg kan si, er at det er finest å fiske med blylodd på venstre siden av vannet, bortsett fra områdene med mye siv og gress. PÅ høyre side av vannet (grunneier siden ved Ålfjell), er det fint å prøve med blylodd. Dette var også den beste plassen å fiske på hvis man ville være alene og stresse av. Nå er det blitt fjernet såpass mye skog og kratt der, at det er blitt veldig åpent.

Det er mye fisk i hele Vasetvannet, og nesten samme hvor du prøver å fiske har du stor sjanse for å noe på kroken. Så kan man diskutere hvorvidt det er bare flue, sluk og spinner som er tillatt eller om det er plass til oss andre som sverger til dupp og søkke med mark eller løje på.


Fiskevann i Ulnes Sameige

Simle

Simlevannene ligger noen kilometer fra Gomobu, og byr på flotte ørreter og noe små abbor. Her har jeg også vandret med fiskestanga og markboksen i mange tiår, siden jeg vare en liten gutt. Heldigvis er det fritt fram å fiske med mark og andre agntyper her. Man slipper å ha kultiveringsmafian og sinte grunneiere pustende en i nakken.

Utsikt over Simlevann

Det er i hovedsak to Simlevann, og de ligger ved siden av hverandre. En elv eller bekk renner i mellom dem, og også ned til Valtjedn. Mye små abbor og en del pen ørret kan man fiske her. Fiskekort kan kjøpes ved parkeringsplass og start på fiskesti ned til vannet. Det tar ca 20 minutter å gå fra veien, og det er en fin gåtur på sti og gjennom litt småkjerr. Begge vannene har gitt meg mange flotte opplevelser, og den største fisken jeg har fått er en ørret på litt over halvkiloen. Det er bare mark jeg fisker med her, og det fungerer veldig bra.

Valtjedn (Valtjønn)

Valtjedn ligger ved siden av de to simlevannene, og det kan være at en må gå noen minutter før en kommer til en brukbar fiskeplass. Det ligger en del bebyggelse da du kommer ned til vannet, men det går fint an å gå lengre opp i vannet. Valtjedn er veldig langgrunt en del steder, så det kan være en må vasse litt for å slenge ut. Jeg har fått så som så med fisk her. Saken er at en må være heldig med bettet når en er her, noe som jo gjelder de fleste fiskevann. Erfaringen min er dog at det er lettere å få fisk på Vasetvannet enn her og på Simlevannene. Valtjedn i Ulnes Sameige

Andre fiskevann

Det ligger to eller 3 andre små fiskevann like i nærheten av de ovennevnte. Jeg har fått halvkilos ørret i et av dem. En kar jeg traff på mens jeg fisket i Simlevann, fortalte meg at noen hadde dratt opp en ørret på halvannen kilo i et lite tjern ved siden av det ene Simlevannet. Jeg har prøvd å fiske der, men fikk bare en fet liten abbor. Det er tydelig at det er bra med mat for fisken her, og gode vekstvilkår. En og annen rugg gjemmer seg nok i et lite tjedn der oppe.