Bilde av natur og fisking på fjellet i Valdres og ved sjøen i Høvåg Lillesand

Nav-kart: Hjem > memoarer

Memoarer om fisking - den tapte idyll

Slutt på idyllen ved stangfiske

De senere årenes groteske hytte utbyggings-politikk, med merkbar inngripen i naturen og sjenering av gode fiskeplasser på generelt grunnlag, har dog fjernet en del av sjarmen med å reise på fisketur, og irritert undertegnede meget. Elvefiske etter ørreten i Valdres Dessverre så forandrer tiden seg så altfor fort, og det er lite man kan gjøre med det. Kapitalistiske krefter vinner frem og naturen er taperen.

Noe av grunnen til at jeg ønsket å lage et eget nettsted med blant annet fisking som en av hovedingrediensene, er at jeg synes det blir viktigere og viktigere å ta vare på de faktiske minnene en har fra en svunnen tid, der en uforstyrret kunne sitte timesvis ved at fjellvann, med varm kaffe på termos, brødskiver med spekeflesk og en boks med nygravet mark som agn. Tendensen de siste 15 årene er at en mer og mer blir forstyrret av for eksempel frekke kanopadlere, med null respekt for fiskeren som har kastet ut duppen sin 15 meter fra land. De kjører over duppen din, plasker, bråker og skriker. Skulle du be dem finne et annet sted å være, da vannet er mer enn stort nok til at man ikke trenger å være oppå hverandre, så bare ler de eller later som ingen ting. Respekt for andre er kanskje en egenskap som ikke finnes blant den nyrike koloniseringsgruppen.

I nyere tid er det dessverre blitt mer sjeldent å kunne få "være i fred", ved fiskeplassen sin, og kølapp system for å få tilgang til gode fiskeplasser kan dessverre se ut som en realitet om ikke lenge.

Spesielt ved kysten er denne galskapen umulig å ikke legge merke til. Det finnes knapt et sted man kan fiske fra land, uten at det er en brygge, et tomt feriehus, private veier eller andre private elementer, som blokkerer adgangen ned til fiskeplassen.

Selv fiskevannene har måttet lide på grunn av denne kapitalistiske koloniseringen av naturen. Ved ett fjellvatten, har undertegnede i 25 år fisket med mark og dupp, og kunne sitte nede ved vannkanten og slappe av mens man fulgte med på duppen eller snøret.Sitter på Vasetvann og venter på at ørreten skal bite
Nye regler har dessverre gjort det ulovlig å fiske med agn ved dette ene fiskerike fjellvannet. Begrunnelsen er at man vil ha en bedre kvalitet på fiskebestanden, slik at det blir mer attraktivt for, nettopp, de nye hytte eierne å fiske der. Resultatet blir da at eldre mennesker, som har fisket med mark og løye i et ti talls år, og som gjør fisketuren til kos, ved å sette seg ned å ta livet med ro, vil miste kanskje det de setter aller mest pris på. Det er en meget besynderlig samfunnsutvikling, at man skal utnytte alle ressurser med vinning som målsetting.

Nydelig fjell ørret tatt på Nøsen

Det var litt kritikk av samfunnsutviklingen sett fra et natur og fiske elskende perspektiv.

Du får gjerne finne frem litt varmt drikke, eller is, alt etter hvilken årstid det er, sette deg godt tilbake, og forhåpentligvis kose deg med blant annet en rekke fisketur skildringer, og annet stoff dedikert til fisking.